In Nederland hebben zo’n 120.000 mensen type 1 diabetes. Wij zijn er daar twee van. Diabetes type 1 is niet te voorkomen of te genezen. Vaak krijgen mensen type 1 diabetes al op jonge leeftijd, maar je kan het ook als volwassene krijgen. Type 1 diabetes is een auto-immuunziekte, die een flinke stempel op ons leven drukt. Door de auto-immuunreactie wordt bij mensen met type 1 diabetes een deel van de alvleesklier onherstelbaar vernietigd. In dit deel van de alvleesklier wordt insuline gemaakt, een hormoon dat erg belangrijk is voor het metabolisme. Insuline zorgt ervoor dat gegeten of gedronken koolhydraten gebruikt kunnen worden in het lichaam. Zonder insuline blijf je niet lang in leven, maar gelukkig bestaat er fabrieksmatige insuline die we kunnen injecteren of via een insulinepomp kunnen toedienen.

Om de juiste hoeveelheid insuline te bepalen, moet iemand met diabetes weten hoe hoog de bloedglucosewaarde is. Hiervoor waren we heel lang aangewezen op vingerprikken. Met een meter, een teststrip en een druppeltje bloed uit de vingerprik kun je snel zien hoe hoog de bloedglucose op een bepaald moment is, en op basis daarvan bereken je de benodigde hoeveelheid insuline.

Het is van belang om precies de juiste hoeveelheid insuline te geven. Geef je te weinig, dan krijg je een hyperglycemie (hoge bloedglucose, ook wel kortweg ‘hyper’ genoemd). Geef je te veel, dan beland je in een hypoglycemie (te lage bloedglucose, ook wel ‘hypo’ genoemd). Hypo’s en hypers voelen vervelend, tot het punt waar je er erg ziek van kan worden. Dan is het niet meer enkel vervelend, maar ook gevaarlijk. Zo kun je zelfs bewusteloos of in coma raken.

Naast deze gevolgen op korte termijn, kan een sterk schommelende bloedglucose ook leiden tot complicaties op de lange termijn. Hierbij kun je denken aan hartfalen, nierfalen, zenuwschade of oogschade. Een stabiele bloedglucose is dus een belangrijk streven, en iets waar mensen met type 1 diabetes gewoonlijk een groot deel van elke dag mee bezig zijn.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial