Er bestaan twee soorten sensors: Continuous Glucose Monitoring (CGM) en Flash Glucose Monitoring (FGM). Het verschil tussen CGM en FGM is de manier waarop de bloedglucose door de gebruiker wordt afgelezen: bij CGM gaat dit automatisch via een speciale ontvanger of je smartphone, bij FGM moet de sensor telkens gescand worden. Hierdoor biedt een CGM meer behandelopties, zoals alarmen bij hoge of lage bloedglucosewaardes, of een pompstop. Verschillende mensen met type 1 diabetes hebben verschillende eisen en wensen en daar zijn de verschillende sensors op afgestemd.

Er zijn verschillende CGM’s en één FGM op de markt. Ze hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen: hoe ze geplaatst worden, hoe lang ze meegaan, de kosten en of er een kalibratie nodig is.

* Een veelgebruikte CGM is de Dexcom. Deze moet, afhankelijk van de versie, elke zeven of tien dagen vervangen worden. Gebruikers kunnen zit zelf doen. Oude versies moeten tweemaal daags gekalibreerd worden, maar bij de Dexcom G6 is geen kalibratie meer nodig.

* De Enlite of Guardian is een CGM die aan een Medtronic insulinepomp gekoppeld kan worden, waardoor de pomp bij een dreigende lage bloedglucose tijdelijk uit kan schakelen. Deze sensor kan ook los van de pomp gebruikt worden en blijft zes dagen zitten.

* De Eversense wordt, in tegenstelling tot andere sensors die je zelf kan plaatsen en vervangen, in het ziekenhuis geplaatst. Deze blijft wel drie tot zes maanden zitten.


De enige FGM is de Freestyle Libre. Dit is het goedkoopste en ook het meest simpele sensorsysteem. Deze meet wel de bloedglucose onderhuids, maar geeft geen alarmen bij hoge of lage waardes. De trend is echter wel zichtbaar, en dat geeft al veel voordelen.

De jaarlijkse kosten van een sensor kunnen uiteenlopen van €1600,- tot ruim €4000,-. Sommige mensen met type 1 diabetes, die niet in één van bovenstaande categorieën vallen, schaffen dit nu zelf aan. Wij vinden het niet kunnen dat mensen met een chronische ziekte voor deze kosten op moeten draaien.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial