Er is veel onderzoek gedaan naar sensortechnologie. Uit deze onderzoeken blijkt dat mensen met diabetes die de RTCGM-sensor gebruiken een lager HbA1c hebben, minder hypo’s ervaren en een betere kwaliteit van leven hebben dan mensen met diabetes zonder RT-CGM.

In oktober 2019 schreven Amerikaanse wetenschappers (12) dat het niet vergoeden van RTCGM-sensors schadelijk, duur en ongerechtvaardigd is. Argumenten die vaak worden aangevoerd voor het niet vergoeden worden van tafel geveegd. Het maakt helemaal niet uit of mensen veel of weinig in de vinger prikken: uit de literatuur blijkt dat íedereen die insuline gebruikt beter af is met sensorvergoeding. Ook het argument dat sensors duurder zijn dan vingerprikken houdt geen stand: sensorgebruikers hebben immers veel minder (vaak dure) complicaties.

Dit is een stevige uitspraak van deze wetenschappers, maar hij komt niet uit de lucht vallen. Er is jarenlang onderzoek gedaan naar het gebruik van glucosesensors voor mensen met diabetes, en het effect hiervan op gezondheid, kwaliteit van leven, en kosten. De conclusies zijn steeds hetzelfde: sensorvergoeding loont.

Het Diabetes Fonds heeft een duidelijk overzicht gemaakt van de wetenschappelijke literatuur over RTCGM-sensors en Hybrid Closed Loop systemen. Hun conclusie: ‘Onderzoek ondersteunt belang vergoeding continue glucosemeter (CGM) voor hybrid closed loop’

Het overzicht van het Diabetes Fonds vind je hier.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial