In de meeste gevallen wordt de sensor nu niet vergoed. Wanneer die wel vergoed wordt, is afhankelijk van het soort sensor (lees hier meer over verschillende sensors) en of je aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Flash Glucose Monitoring (FGM) wordt nu vanuit de basisverzekering vergoed voor vier groepen:
1) Je hebt diabetes type 1 en bent jonger dan 18 jaar
2) Je hebt diabetes type 1 en hebt langere tijd gemiddeld hoge bloedglucosewaarden (HbA1c > 64)
3) Je hebt diabetes type 1 en bent zwanger
4) Je hebt diabetes type 1, bent een vrouw en hebt een zwangerschapswens

Voor de CGM’s geldt een ingewikkelder systeem voor mogelijke vergoedingen, want deze worden via het ziekenhuisbudget beschikbaar gesteld. Hiervoor geldt een selectie van vijf groepen:
1) Je hebt diabetes type 1 en bent jonger dan 18 jaar
2) Je hebt diabetes type 1 en hebt langere tijd gemiddeld hoge bloedglucosewaarden (HbA1c > 64)
3) Je hebt diabetes type 1 en bent zwanger
4) Je hebt diabetes type 1, bent een vrouw en hebt een zwangerschapswens
5) Je hebt type 1 diabetes en hypo-unawareness (je bent niet of slecht in staat om lage bloedglucosewaardes aan te voelen komen)

Het ziekenhuisbudget is per ziekenhuis anders en de regels verschillen ook per ziekenhuis. Zo kunnen patiënten van het ene ziekenhuis voor bepaalde tijd gebruik maken van een sensor, en patiënten van het andere ziekenhuis voor onbepaalde tijd. Bij het ene ziekenhuis krijgen alle patiënten die aan de eis voldoen een sensor, bij het andere ziekenhuis is er een wachtlijst. Het lijkt soms net een loterij, terwijl het toch echt om onze gezondheid gaat.

In een aantal andere Europese landen worden sensors al vergoed voor mensen met type 1 diabetes. En met resultaat: in België bijvoorbeeld is sinds de invoering van de vergoeding het aantal ziekenhuisopnames met ernstige hypo’s gehalveerd. Ook worden er betere HbA1c-waardes behaald. Het is hoog tijd dat mensen met type 1 diabetes in Nederland ook allemaal gebruik kunnen maken van de sensor.

Wij zijn van mening dat de sensor voor iedereen met type 1 diabetes beschikbaar zou moeten zijn.  We hebben daarbij belang bij een vrije sensorkeuze, en niet slechts wat er nu toevallig beschikbaar is in een bepaald ziekenhuis. Een goede bloedglucose, een betere kwaliteit van leven en een lagere kans op complicaties zijn binnen handbereik voor alle mensen met type 1 diabetes, maar de sensor wordt nog niet aan deze hele groep aangeboden. En dat terwijl het in een aantal andere Europese landen al de norm is dat  sensoren daar voor iedereen met diabetes type 1 worden vergoed. Het lijkt ons wel duidelijk: dit moet anders.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial