Weet je nog? Dat consensusdocument met kwaliteitscriteria voor sensortechnologie dat in juni zou komen? Nou, het is er eindelijk.
Wij vinden het enorm teleurstellend.
De Nederlandse Diabetes Federatie durft het document op hun website aan te kondigen met termen als ‘persoonsgerichte hulpmiddelenzorg’ en ‘keuzevrijheid’. Maar die dingen zien wij absoluut niet terug in dit document.
Ook in dit nieuwe document wordt er namelijk vastgehouden aan diezelfde vijf criteria die al een decennium gelden: zwangerschap(swens), hoog HbA1c, hypounawareness en jonger zijn dan 18 jaar.
Die laatste groep wordt nu echter uitgebreid: als je voor je 18e verjaardag een CGM gebruik, en deze helpt je je behandeldoelen te behalen, en jij en je behandelaar vinden dat CGM de meest doelmatige behandeling voor jou is, dán mag je hem houden. En dat is dan ook meteen de enige uitbreiding van de criteria die dit document biedt.
Mensen met diabetes die nu ouder zijn dan 18, en iedereen die de diagnose als volwassene krijgt, heeft dus pech en krijgt in principe geen CGM.
We gaan het hier natuurlijk niet bij laten zitten, binnenkort hoor je meer.
Hou deze pagina dus in de gaten!
Klik hier voor het nieuwsbericht van de NDF over het consensusdocument.
Ik snap het probleem niet…
Meten met vingerprikken is volgens mij even duur als de Freestyle Libre, maar zoveel vervelender. Je moet dat ding meezeulen, je vingertoppen zijn altijd beurs…
En als je al een paar keer extra prikt wegens ziekte bijvoorbeeld, zit je over je toegestaan aantal strips en moet he bijbetalen.
Terwijl ik met de FSL mijn waarde de hele dag door kan bijhouden en mijn gemiddelde sinds jaren niet zo goed is geweest.
FSL wordt ook al vergoed sinds december 2019. Maar alle andere glucosesensors nog niet. Er is dus geen sprake van keuzevrijheid of gezamenlijke besluitvorming, en veel mensen die zo’n CGM nodig hebben, kunnen hem nu niet gebruiken.