Actie!

We hebben de aandacht van de zorgverzekeraars nodig! En daar kunnen jullie bij helpen, sterker nog, we rekenen erop dat we dit met zijn allen doen!

Waarom?

Het Zorginstituut bepaalt wat er vergoed wordt, niet de verzekeringsmaatschappijen. Maar het Zorginstituut blijft erbij dat ze geen aanleiding hebben om CGM-vergoeding te bespreken. En wie kan ze die aanleiding geven? Onder andere de zorgverzekeraars!

Daarom willen Loes en Orietta met de zorgverzekeraars in gesprek gaan. We hebben ze vanmorgen een uitnodiging verstuurd.


Om te zorgen dat die uitnodiging niet verloren raakt tussen alle post, hebben we jullie hulp nodig. We moeten de aandacht van de zorgverzekeraars hebben!

Dit kun je op twee manieren doen.

Ten eerste: stuur ook een brief of mail naar je eigen zorgverzekeraar.

Ten tweede: zorg dat we opvallen op social media. Deel je brief op Facebook, LinkedIn, Twitter en Instagram (en let er op dat het openbaar is). Gebruik hierbij de hashtag #sensorvergoeding. En tag natuurlijk alle zorgverzekeraars. Ze zijn allemaal actief op social media!

Waarom doen we dit juist nu?

De tijd om over te stappen komt er weer aan. Zorgverzekeraars zijn nu extra gevoelig voor publieke opinie. En wij zijn met veel, dus dit is hét moment om ze te vragen om hun steentje bij te dragen!

Hieronder staat een voorbeeldbrief die je kunt gebruiken. Maar je kunt er natuurlijk ook  voor kiezen om je eigen verhaal vertellen. Wees daarbij wel respectvol, we willen namelijk echt het gesprek aangaan.

Voor de social media berichten kun je gebruik maken van de foto’s die hieronder staan. Of je kunt natuurlijk een eigen foto delen! Maak bijvoorbeeld een selfie terwijl je de brief in de brievenbus gooit.

Laten we de zorgverzekeraars samen wakker schudden en zorgen dat brede CGM-vergoeding nu eindelijk een feit wordt!

Je kunt van onderstaande foto’s gebruik maken voor je bericht op social media:



Contactinformatie van zorgverzekeraars:

ZorgverzekeraarklantenservicePost
Zilveren kruisWhatsapp 06-22893181Zilveren kruis t.a.v. Georgette Fijneman
Postbus 444 2300 AK Leiden
CZ fpa.inkoophulpmiddelen@cz.nlCZ t.a.v. Joep de Groot Postbus 90152 5000 LD Tilburg
DSWhttps://www.dsw.nl/Consumenten/klantenservice/contactformulier

contractering.hulpmiddelen@dsw.nl

info@dsw.nl
DSW t.a.v. Aad de Groot
 Postbus 173 3100 AD Schiedam
OHRA  fpa.inkoophulpmiddelen@cz.nlPostbus 40000 t.a.v Bianca Knispel-Teuling 6803 GA Arnhem
Univéhttps://www.unive.nl/klantenservice/vraagstellen/overigPostbus 15, 9400 AA Assen
FBTOhttps://www.fbto.nl/verzekeringen/contact/contactformulierPostbus 318 8901 BC Leeuwarden
Nationale NederlandenWhatsapp: 06 12 97 20 45Nationale-Nederlanden Postbus 93604 2509 AV Den Haag
Menzishttps://www.menzis.nl/klachtenformulierMenzis t.a.v. Esther Agterdenbos Postbus 75000 7500 KC Enschede
VGZhttps://www.vgz.nl/service-en-contact/document-aanleverenCoöperatie VGZ t.a.v. Karien van Gennip Postbus 445 5600 AK Eindhoven
Zorgverzekeraars Nederland (overkoepelende organisatie)info@zn.nlPostbus 520 3700 AM Zeist

Onderstaande voorbeeldbrief kun je kopiëren. Je kunt er eventueel een persoonlijke noot aan toevoegen:

Onderwerp: sensorvergoeding voor mensen met diabetes

Beste directie,


Ik ben klant bij [NAAM ZORGVERZEKERING] en ik heb type 1 diabetes / mijn partner/kind/vriend(in)/moeder/vader/collega/etc heeft type 1 diabetes (weghalen wat niet van toepassing is), en ik heb uw hulp dringend nodig.

Goede diabetesbehandeling met rtCGM en HCL

Al vijftien jaar bestaat er een technologie die het leven van mensen met type 1 diabetes aanzienlijk verbetert: Real Time Continuous Glucose Monitoring (rtCGM). Deze sensor meet de bloedsuikerwaarde, geeft alarmen die door de gebruiker zelf in te stellen zijn, zorgt ervoor dat ouders of partners de waardes op afstand uit kunnen lezen, en kan sinds kort zelfs gekoppeld worden aan insulinepompen. Deze koppeling heet Hybrid Closed Loop (HCL), en is de toekomst van de diabeteszorg.

Waarom is HCL zo’n goede behandelmethode? Een algoritme stuurt de insulinetoediening aan. Dit algoritme rekent elke paar minuten opnieuw nauwkeurig uit wat de patiënt nodig heeft. De ziektelast wordt hierdoor enorm verlaagd, en de resultaten in termen van HbA1c en TiR verbeteren. Dit betekent dat mensen met zo’n systeem beter slapen, minder ziekteverzuim hebben en beter in hun vel zitten. Op de langere termijn betekent dit dat er veel minder diabetescomplicaties zullen ontstaan. Minder hartinfarcten, minder dialyse, minder amputaties, minder ziekenhuisopnames, minder depressies, en minder verlies aan goede levensjaren.


Stand van de wetenschap en de praktijk

U hoeft dit niet van mij aan te nemen, al weet ik er als ervaringsdeskundige alles van. Het Diabetes Fonds heeft bijvoorbeeld een samenvatting geschreven van de wetenschappelijke literatuur over de verschillen tussen rtCGM en FGM (de simpele sensor die nu wel breed vergoed wordt). Daaruit blijkt dat de rtCGM voor veel mensen grote voordelen biedt.

Ook de Diabetes Association (ADA) en de European Association for the Study of Diabetes (EASD) schrijven in hun consensusrapport over behandeling van type 1 diabetes dat rtCGM verbeteringen geeft ten opzichte van FGM op het gebied van HbA1c, TiR en hypoglykemieën. Hun aanbeveling is dat de keuze voor een bepaalde sensor gebaseerd is op individuele voorkeuren en omstandigheden. Daarentegen zijn er in Nederland strenge regels voor rtCGM-vergoeding, waardoor maar een klein deel van de Nederlandse diabetespatiënten er gebruik van kan maken.

Actiegroep Sensorvergoeding.nl formuleert dit sinds 2019 als volgt: “Alle glucosesensors, zowel CGM als FGM, moeten worden vergoed vanuit de basisverzekering voor mensen met diabetes die behandeld worden met intensieve insulinetherapie. Voor welke glucosesensor wordt gekozen is het resultaat van gezamenlijke besluitvorming tussen de patiënt en de behandelaar.” Dit wordt ondersteund door onder andere de Diabetesvereniging Nederland, het Diabetes Fonds, Diabetes+, JDRF Nederland, en meer dan twintig diabetespoli’s en behandelcentra. Bovendien heeft deze actiegroep een achterban van duizenden mensen met diabetes, die de noodzaak van rtCGM en HCL kunnen onderschrijven op basis van persoonlijke ervaringen. Ik ben er daar één van.

Brede rtCGM-vergoeding nodig

Op dit moment is deze behandelmethode alleen weggelegd voor mensen die een RT-CGM vergoed krijgen. In het voorjaar waren dit zo’n 7800 gevallen, terwijl er in Nederland 120.000 mensen met type 1 diabetes leven. Veel van deze mensen hebben een rtCGM nodig, maar de huidige vergoedingscriteria zijn veel te beperkt. Deze criteria zijn opgesteld in 2010, vele generaties rtCGM geleden, en ruim voor de opkomst van de HCL, en hebben weinig meer te maken met de behandeling van diabetes in 2021. 

Het is de hoogste tijd dat rtCGM in Nederland, net als in veel andere West-Europese landen, vergoed wordt voor iedereen die met intensieve insulinetherapie behandeld wordt. Niet al deze mensen zullen voor een rtCGM kiezen, maar die keuze kan het beste in de behandelkamer gemaakt worden.

Wat kunt u voor ons doen?

Als zorgverzekeraar heeft u een belangrijke rol in de vergoeding van deze hulpmiddelen, want zoals u weet stroomt 90% van de zorg, waaronder nagenoeg alle hulpmiddelen, via het open systeem het basispakket in. Ook voor rtCGM en HCL-systemen is dat mogelijk. Anderszins kunt u bij het Zorginstituut aandringen op een uitspraak over vergoeding. Drie ministers voor Medische Zorg zijn u hierin al voorgegaan, maar het Zorginstituut heeft hieraan nog geen gehoor gegeven. De urgentie wordt niet gevoeld, en u kunt uw steentje bijdragen door om een uitspraak te vragen.

Ik kan me voorstellen dat u meer wil weten voordat u een beslissing neemt. Ik raad u aan om in gesprek te gaan met Orietta Koster en Loes Heijmans van Sensorvergoeding.nl. Raadpleeg vooral ook de wetenschappelijke literatuur. De conclusie is dan duidelijk: we hebben een brede rtCGM-vergoeding nodig, en snel!

Maatschappelijke onrust

Dit probleem van gebrekkige vergoeding wordt al meer dan twee jaar onder de aandacht gebracht door Sensorvergoeding en andere partijen. Er zijn kamervragen gesteld en kamermoties ingediend. Er is veel media-aandacht voor geweest. Op social media wordt veel aandacht gevraagd voor #sensorvergoeding en #cgmforall. De zorgverzekeraars zijn tot nu toe stil geweest. Laat het niet langer afweten en neem uw verantwoordelijkheid: help ons om eindelijk de zorg te krijgen die wij nodig hebben!

Graag verneem ik van u in een inhoudelijke reactie wat u gaat doen om deze slimme zorg beschikbaar te maken voor mensen met type 1 diabetes.

Met vriendelijke groet,

[Je naam]

Bronnen:
Diabetes Fonds: Nut van bredere vergoeding continue glucosemeter (CGM) blijkt uit onderzoek: https://www.diabetestype1.nl/onderzoek/behandeling/727-nut-van-bredere-vergoeding-continue-glucosemeter-cgm-blijkt-uit-onderzoek

Diabetes Care: The Management of Type 1 Diabetes in Adults. A Consensus Report by the American Diabetes Association (ADA) and the European Association for the Study of Diabetes (EASD)
https://care.diabetesjournals.org/content/early/2021/09/27/dci21-0043

Actiegroep Sensorvergoeding: www.sensorvergoeding.nl










Hallo zorgverzekeraar!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial