‘Mensen met type 1 diabetes leven 13 jaar korter’

Dit nieuws wordt vandaag overal gedeeld. RIVM, Diabetes Fonds, NOS, AD.nl, De Telegraaf, RTL Nieuws, allemaal schrijven ze erover. Het lijkt schokkend nieuws, maar eigenlijk is dit al jaren bekend.

De boosdoener is natuurlijk complicaties als gevolg van lang leven met diabetes. En de kans op die complicaties neemt enorm af wanneer de bloedglucose stabieler is.

Gelukkig hebben we daar goed werkende technische hulpmiddelen voor! rtCGM (real time Continuous Glucose Monitoring – de slimme glucosesensor) en HCL (Hybrid Closed Loop – het algoritme dat sensor en insulinepomp laat samenwerken) zorgen in veel gevallen voor een strakke bloedsuikercontrole.

Maar wist je dat de behandeldoelen die zijn opgesteld ter voorkoming van diabetescomplicaties, maar zelden behaald worden door mensen die geen toegang hebben tot deze technologie?

Helaas wordt rtCGM nog maar zelden vergoed. En zonder rtCGM is er ook geen mogelijkheid tot Closed Loop. Afgelopen voorjaar gebruikten slechts zo’n 7800 mensen met type 1 diabetes in Nederland een rtCGM. 7800. Van de 120.000! Dat vinden wij dus schokkend!

Die 7800 mensen hebben een betere kans op een lang en gezond leven, en de rest? Lees de krantenkoppen maar.Waarom wordt rtCGM dan nog steeds zo weinig vergoed?

Waarom wil het Zorginstituut zich niet over deze kwestie uitspreken? Zelfs niet nadat de Tweede Kamer en drie verschillende ministers van Medische Zorg hierom hebben gevraagd?

Dat is totaal niet duidelijk. Die besluitvorming (of het gebrek daaraan) is niet transparant.

Dus blijven wij aandringen op een uitspraak van het Zorginstituut.

Het is namelijk een kwestie van leven of dood.

Lees het rapport van het RIVM hier: https://www.rivm.nl/nieuws/levensverwachting-mensen-met-diabetes-aanzienlijk-lager

‘Mensen met type 1 diabetes leven 13 jaar korter’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial