Omdat minister Bruins geen actie ondernam naar aanleiding van de petitie met 50.000 handtekeningen, scharen veel diabetesorganisaties en ziekenhuizen zich nu achter ons standpunt. Heel goed dat we met zo’n grote groep experts één geluid kunnen laten horen!

Dit geluid is in de Tweede Kamer ook gehoord, want op dinsdag 5 november werd er gestemd over drie moties over sensorvergoeding. Deze moties waren ingediend door Rens Raemakers (D66) en Femke Merel van Kooten-Arissen (onafhankelijk Kamerlid). De Tweede Kamer stemde unaniem voor twee dingen:
– Het Zorginstituut moet zo snel mogelijk onderzoeken of CGM vergoed moet worden voor iedereen die insulineafhankelijk is.
– Bij dit onderzoek moet het Zorginstituut gebruik maken van bestaand wetenschappelijk onderzoek, en kennis opgedaan in de vele andere West-Europese landen waar sensors allang vergoed worden.

De motie dat dit onderzoek uitgevoerd moet worden door experts op het gebied van intensieve insulinetherapie en CGM, werd helaas verworpen.

We hopen dat dit betekent dat het Zorginstituut nu snel aan de slag gaat, en dat het onderzoek vlug afgerond kan zijn. We wachten nu al lang genoeg onze glucosesensors!


Ons standpunt luidt: “Alle glucosesensors, zowel CGM als FGM, moeten worden vergoed vanuit de basisverzekering voor mensen met diabetes die behandeld worden met intensieve insulinetherapie. Voor welke glucosesensor wordt gekozen is het resultaat van gezamenlijke besluitvorming tussen de patiënt en de behandelaar.

Dit wordt gesteund door: Diabetesvereniging Nederland, Diabetes Fonds, JDRF, Diabeter, LUMC, Erasmus MC, Wilhelmina Ziekenhuis Assen, Alrijne ziekenhuis, Isala, Laurentius ziekenhuis, Gelre Ziekenhuizen, Deventer ziekenhuis, Bas van de Goor Foundation, Stichting Eendiabetes, JONG met diabetes, Stichting Kinderdiabetes, Zorgeloos met diabetes naar school, Diabetes iot, EETinzicht, Refaja Treant, Rivas Zorggroep, Ziekenhuisgroep Twente en Martini Ziekenhuis.

Steun vanuit diabetesorganisaties en actie in de Tweede Kamer

4 gedachten over “Steun vanuit diabetesorganisaties en actie in de Tweede Kamer

 • 19 november 2019 om 09:19
  Permalink

  Sinds februari gebruik ik 670g. Ik heb stabielere bloedsuikers en voel me beter! Daarvoor de dexcom en freestyle libre gehad. Dit gaf al veel verbetering in bloedsuikers. Met sensor veel beter zicht op het verloop vd bloedsuikers door de dag heen! Wel belangrijk om koolhydraten goed in te voeren!

  Groet geke houweling

  Beantwoorden
 • 19 november 2019 om 10:53
  Permalink

  Ik kan me helemaal vinden in het standpunt, en sta er voor de volle 100% achter. Ik heb heel erg van harte dat er voor iedere insuline afhankelijke diabetes patiënt. Ik moet de sensoren zelf betalen ,wat een enorm grote financiële aanslag is. Ik doe het omdat ik door de Guardian 3 sensoren zoveel verbetering krijg, maar hoe lang het me nog lukt zelf te bekostigen is de vraag. Ik hoop zo dat er naar het standpunt en jullie grote inzet geluisterd wordt.

  Beantwoorden
 • 17 december 2019 om 22:52
  Permalink

  Ik heb de sensor twee weken mogen testen. Volledig stabiele suikerspiegel, lees: een suikerspiegel van een niet-diabeet. Voelde me deze twee weken 100x beter en had veel meer energie. Heen hypo’s en hypers meer, gelukkig was dat bij mij al een zeldzaamheid, maar toch: liever geen dan één.
  Wat echter nog veel belangrijk is: de angst en permanente zorg voor lange termijn complicaties valt weg als je continu tussen de 4 en 8 weet te zitten. Plus het continu in je vingers prikken is voorbij.
  Ik weet dan ook maar één nadeel te noemen: je hebt een plug in/op je lijf. Maar dat is echt voor iemand met diabetes I ‘ a minor issue!
  Oh ja toch nog een tweede nadeel of beter: een probleem. De kosten. Voor mij zijn deze echt te begrotelijk en financieel absoluut niet haalbaar! Een pijnlijk gegeven!

  Beantwoorden
 • 18 december 2019 om 07:05
  Permalink

  Het besluit om de FSL te vergoeden lijkt een herhaling van zetten zoals we die in de muziek en electronica al eerder hebben meegemaakt. Niet altijd het beste systeem maar een goede marketingstrategie draagt bij dat men ergens voor kiest. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de oude videosystemen Philips, Betamax en VHS. Zo zijn er veel gelijkwaardige zaken die zo’n geschiedenis hebben geschreven. De keuze voor volledige vergoeding van FSL is een typisch geval van niet kunnen inleven en doorrekenen. Ten eerste is het natuurlijk zeer fijn dat FSL ruimere criteria zijn aangewend en op grotere schaal vergoed wordt. Maar het is een zelfstandig opererend systeem terwijl andere pompsystemen al sensoren hebben ontwikkeld, die direct communiceert met de pomp. Sommigen reguleren zelfs de insuline toediening. Het comfort wat dit voor de patiënt biedt wordt volkomen aan voorbij gegaan, daarbij worden gegevens met elkaar uitstekend gecombineerd. Dit levert op langer termijn veel meer een bijdrage aan een goede bloedglucoseswaarden en dus ook minder kans op allerlei complicaties. Dit heet ook wel preventieve zorg waar natuurlijk een prijskaart aanhangt maar op lange termijn gezien veel meer voordeel zal opleveren.
  Dus mijn hoop blijft bestaan dat ook de andere sensoren vergoed gaan worden. Niet voor het plezier maar de noodzaak om verder gezond te kunnen blijven leven!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial