Op vrijdag 9 april vergadert de wergroep hulpmiddelen van de Rondetafel Diabeteszorg. Op de agenda staat mogelijke CGM-vergoeding. Loes en Orietta stuurden de werkgroep een brief om ze aan te moedigen de juiste keuzes te maken. We hebben onze achterban gevraagd om ook een aanmoediging te sturen. De werkgroep heeft tientallen mails van mensen met diabetes ontvangen.

Hieronder lees je de brief die Loes en Orietta stuurden:

30 maart 2021

Beste leden van de Werkgroep Hulpmiddelen van de RondeTafel Diabeteszorg,

Het is inmiddels ruim drie maanden geleden dat wij op jullie uitnodiging mochten aanschuiven aan de RondeTafel Diabeteszorg. Jullie hebben na afloop onze presentatie en ons pleidooi voor een bredere vergoeding van sensortechnologie ontvangen. Vol verwachting blijven wij uitkijken naar het moment dat het verlossende antwoord komt, op onze niet zo ingewikkelde vraag.

Want kijk eens naar de volgende punten:

  1. Artsen hebben ervoor gestudeerd om per patiënt te bekijken naar de beste behandelmethode.
  2. Artsen hebben een eed afgelegd om de best mogelijke zorg te bieden aan de patiënt die ze behandelen.
  3. Voor sommige patiënten is een behandeling met een RT-CGM de beste behandelmethode.

Als je deze drie punten optelt, kom je tot één conclusie. Namelijk dat sensortechnologie moet worden vergoed voor mensen met intensieve insulinetherapie. Zodat arts en patiënt in gezamenlijke besluitvorming kunnen kiezen voor de best passende glucosesensor.

Kortom, een heel eenvoudig vraagstuk waar we al twee jaar jullie aandacht voor vragen.
Niet iedereen hoeft een RT-CGM. Dat vragen we ook niet. Wat we wel vragen is; stop met het hokjes denken. Geen enkele persoon met diabetes is hetzelfde.

Laat een arts meteen beginnen met het aanbieden van de juiste hulpmiddelen bij nieuw gediagnosticeerde mensen met diabetes. Geef hen een goede start, in plaats van hen de eerste jaren laten ploeteren totdat er uiteindelijk niets anders over blijft dan de beste zorg te bieden.

Uiteraard geldt dit ook voor mensen die al langer de diagnose hebben. We benadrukken nog maar eens hoe zeer de kwaliteit van leven verbetert, als men kan beschikken over de juiste technologie. Het verbetert de vooruitzichten op lange termijn, vermindert kans op complicaties, laat mensen volwaardig meedraaien in de maatschappij, enzovoort. We weten dat HCL-systemen goede resultaten bieden en vinden het belangrijk dat mensen daar ook daadwerkelijk gebruik van kunnen maken. Maar er zijn meer redenen om voor een RT-CGM te kiezen, zoals een Real Time folllow app, huidallergie, (chronische) ziektes naast diabetes en andere persoonlijke afwegingen.

Wat is er gebeurd met de keuzevrijheid voor al deze verschillende redenen? Waarom kan men bij een insulinepomp wel kiezen wat het beste past en wordt voor sensoren het verschil tussen FGM en RT-CGM nog steeds kunstmatig in stand gehouden?

We vallen in herhaling, dat realiseren we ons. En we deden het ook liever niet, maar blijkbaar blijft het hard nodig. Je kunt mensen met diabetes niet over één kam scheren. Diabeteszorg is maatwerk en als er één instantie is die dat zou moeten begrijpen, dan is het de RondeTafel Diabeteszorg.

Stel ons niet teleur. Wij rekenen op jullie.

Hartelijke groet
Loes Heijmans en Orietta Koster



Aan de werkgroep hulpmiddelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial